Siedleckie SLD aktywne w projekcie "Polska X 49"

dodano 2014-01-21 12:55 w kategorii: Akcje

O szczegółach zakładającego powrót do starego podziału administracyjnego projektu "Polska x 49" w sobotę 19 stycznia, na konferencji prasowej mówili siedleccy i warszawscy działacze SLD.

Siedlce odwiedziła Wiceprzewodnicząca Rady Krajowej SLD Paulina Piechna-Więckiewicz i była poseł SLD Katarzyna Piekarska. Towarzyszył im szef siedleckiej SLD Zbigniew Stąsiek i Wiceprzewodniczący Rady Powiatowej SLD w Siedlcach Maciej Drabio. Polityków wspierali związkowcy z siedleckiego Mostostalu i studenci Uniwersytetu Humanistyczno–Przyrodniczego. Paulina Piechna-Więckiewicz przedstawiła argumenty, które posłużyły kierownictwu SLD do wyjścia z Projektem "Polska X 49". Działania naszej Partii  nakierowane są na człowieka i sprawiedliwość społeczną. Obecny podział administracyjny kraju nie tylko utrzymuje rozwarstwienie na Polskę A i B, ale jeszcze pogłębia te dysproporcje.

Przewodniczący SLD w Siedlcach w swojej wypowiedzi uzmysłowił jak wiele straciły Siedlce oraz mieszkańcy miast i wsi terenu byłego województwa siedleckiego po  utracie statusu województwa. Skupiając się chociażby na jednym z elementów - urzędach, jednym tchem przypomniał o likwidacji w Siedlcach Urzędu Wojewódzkiego, Izby Skarbowej, Komendy Wojewódzkiej PSP, Komendy Wojewódzkiej Policji, Kuratorium Oświaty, Państwowej Służby Ochrony Zabytków, Urzędu Kontroli Skarbowej, Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska, Wojewódzkiego Sztabu Wojskowego, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna, Wojewódzkiego Urzędu Pracy, Wojewódzkiego Urzędu Statystycznego, Sądu Wojewódzkiego i Prokuratury Wojewódzkiej. Upłynęło na tyle dużo czasu, że można już porównać, wyciągnąć wnioski i zadać pytanie: co się stało z miastami, będącymi kiedyś stolicami województw? Są dostępne wyniki badań, są dane. Na liście największych beneficjentów perspektywy budżetowej 2007 – 2013 nie ma żadnej byłej stolicy województwa. Jak nadmieniła Katarzyna Piekarska - konsekwencje są takie, że te miasta rzeczywiście umierają; młodzi ludzie z nich uciekają, bo nie mają tu żadnych perspektyw.

Zdajemy sobie sprawę, że wcielenie w życie naszego Projektu "Polska X 49" nie będzie procesem natychmiastowym - mówił Zbigniew Stąsiek. Mając tego świadomość chciałbym zaznaczyć obecność na dzisiejszej konferencji prasowej młodych pracowników i studentów naszej siedleckiej Uczelni (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny) oraz członków FMS oraz SLD, dla których przyszłość ich miasta jest bardzo ważna - kontynuował.

Bezpośrednio po  Konferencji Prasowej jej uczestnicy wzięli udział w demonstracji z plakatami „ JESTEM Z WOJEWÓDZTWA SIEDLECKIEGO” pod budynkiem byłego Urzędu Wojewódzkiego.

Siedleckie SLD chce zaprosić siedlczan do zabrania głosu w sprawie Projektu Polska x 49. W najbliższych dniach przedstawiciele Partii będą losowo przeprowadzać ankiety wśród mieszkańców miasta. Ankiety będzie można również wypełnić w siedzibie SLD na ul. 3 maja 28.